zondag 17 december 2017

De leugens

Na de vorige blog heb ik veel zitten nadenken over dat eerlijk zijn.
Als ik dan dacht aan de vele leugens die ons verteld werden, dan vroeg ik me af waarom wij de waarheid niet mogen vertellen.

In de twee jaar dat we de chambres d'hôtes uitgebaat hebben, leerden we ook het huis goed kennen en we werden daardoor nog meer gesterkt in onze beslissing om het niet te kopen.

Positief blijft dat het huis enorm mooi gelegen is, gewoon perfect, en dat de bouw op zich heel degelijk is en robuust, mooi ook. De gîte die bijgebouwd werd in het jaar dat de onderhandelingen begonnen over de aankoop is ook heel mooi.

Feiten:

  • De overeengekomen verkoopprijs voor het huis met chambres d'hôtes was €425000,00. De eigenaar deed daar Kerstmis 2015 plots €5000,00 af, vraag ons niet waarom.
  • De eigenaar van het huis (of toch via verschillende constructies) zei ons dat de overnameprijs van een zaak, dus de 'fonds de commerce' normaal 2 tot 3 keer de omzet per jaar was. Hij bezorgde ons excelbladen van drie jaar omzet en die schommelden telkens tussen de €45000,00 en €50000,00. Hij zei ons dat hij rekening hield met een overnamebedrag van €30000,00 in het totaalbedrag voor aankoop en vertelde daarbij dat hij dus gul was. Bovendien had hij nog extra terrassen aangelegd en het terras achteraan vernieuwd. Wat hij ons niet vertelde was dat hij dat had laten doen door de vorige uitbater met het argument: "Maak dit nu maar in orde, het is toch allemaal voor jullie nadien". 
  • We kwamen erachter dat de eigenaar nooit aangifte gedaan heeft van enige opbrengsten en dat er dus geen 'fonds de commerce' bestond op het adres van de chambres d'hôtes, waardoor hij geen recht had om daarvoor een bedrag te vragen.
    Kanttekening: in Frankrijk krijg je pas een lening als je drie jaar zakencijfers kunt voorleggen, die waren er dus niet en die zijn er de dag van vandaag nog niet omdat wij de fonds de commerce opgericht hebben begin 2016 en die ondertussen slechts twee jaar bestaat.
  • Het huis werd door twee immokantoren apart geschat op €210000,00. De eerste schatte op €160000,00 voor het huis met daarbij extra €25000,00 voor de terrassen en de kamers die er in de kelder gemaakt werden, samen met het tuinhuisje dat omgebouwd werd tot kamer en nog eens €25000,00 extra voor de nieuwe gîte helemaal op het einde van het stuk bebouwbare grond. De tweede schatte het op dezelfde prijs en eventueel nog minder door de bouwovertredingen (waarover hieronder meer).
  • De eigenaar wist heel goed dat ik graag mijn eigen praktijk wilde verder zetten in Frankrijk en hij vertelde ons dat je 25% van de oppervlakte van de grond mag bebouwen en dat het dus geen probleem zou zijn om een praktijkruimte bij te bouwen. Toen we ons hierover gingen bevragen wist men ons te vertellen dat het achterste stuk met de 'begroeiing' niet meetelt in deze berekening, waardoor er dus geen centimeter meer mag bijgebouwd worden. Meer nog ... er staat al teveel op het stuk grond. Bovendien mag er voor het huis niets gebouwd worden, verboden!
  • Toen we navraag gingen doen over het bijbouwen van een ruimte werd ons terloops ook meegedeeld dat het voorzien van de kamers in de kelder niet wettelijk is. Indien er ooit iemand gaat vragen naar goedkeuring om te verbouwen loopt men het risico dat men daarover gaat vallen en dat alles in de oorspronkelijke staat terug moet gemaakt worden (met het gevolg dat er geen enkele mogelijkheid zal zijn om nog kamers te verhuren). Er is namelijk een wet die zegt dat er in deze streek een soort kruipkelder onder elk huis moet zijn. In dit bestaande huis was er een echte kelder toen het oorspronkelijk gebouwd werd, dus die bouwvergunning is in orde, maar nadien werden die kelders dieper uitgehaald om er kamers van te maken, waardoor er geen kruipkelder/ruimte meer is onder de kamers.
  • Voordat je in Frankrijk een huis koopt moet er ook een keuring gedaan worden. Dat verslag krijg je als kandidaat-koper pas als je de 'compromis de vente' ondertekend hebt. Blijkbaar zit er asbest in de golfplaten van het blauwe huisje, maar dat weet je dus pas als je al getekend hebt én een voorschot gedeponeerd hebt bij de notaris. De kosten om dit te verwijderen zijn dus voor de koper.
  • Wat we zelf konden vaststellen is dat de kachel in het huis helemaal niet trekt. De vorige bewoner wist ons te vertellen dat de buis naar het dak niet doorgetrokken is, dus niet wettelijk, en dat er veel kans is op vuur. Wij ervoeren ook dat er veel kans bestaat op CO-vergiftiging. Telkens we de kachel gebruikten kregen we al vlug hoofdpijn en zuurstofgebrek. Na een keer of drie beseften we dat dit niet OK kon zijn en we hebben nadien de kachel niet meer gebruikt.
  • Met de elektrische verwarming (waarvan wij denken dat ze nog dateert uit 1975) krijg je het huis niet warmer dan 15°C. Mijn man en ik hebben extra verwarmingen van Sauter aangekocht om het in de winter warm te hebben. Natuurlijk hebben we die meegenomen bij verhuis.
  • We zijn geen specialisten, maar volgens ons moet bijna de volledige elektriciteitsbekabeling en de elektriciteitskast vervangen worden. In één van de kamers beneden staat nog een kast met van die hele oude zekeringen (zie afbeelding onderaan).
  • In de twee jaar dat we in het huis gewoond hebben, hadden we drie keer een serieus lek aan de waterleiding. We hebben dit telkens laten herstellen omdat het telkens dringend was. Aan geen enkele wasbak is er een shell kraantje voorzien, als je een lek hebt moet je dus de volledige waterleiding afsluiten.
  • De trap naar de voordeur verzakt elk jaar opnieuw. Toen we in het huis trokken heeft de eigenaar alles nog eens netjes verdoezeld door plamuur op de barsten te smeren, maar toen we uit het huis gingen waren de barsten nog erger geworden.
  • Last (denk ik toch) but not least: overal is er enkele beglazing. In de privé is het niet uit te houden, zo koud is het er in de winter. In de badkamer moesten we de verwarming wel constant laten aanstaan omdat je het er niet in een kwartier warm krijgt. Zonder verwarming was het op het laatste 4 graden in het huis. Wij verstookten een serieus bedrag aan elektriciteit voor de verwarming, totale elektriciteitskosten waren voor ons bijna € 3500,00 en dan moet je er rekening mee houden dat de gasten in de zomer niet echt veel elektriciteit gebruiken.



Ondertussen wonen wij al elders, lekker warm, en komende maandag komt de verhuiswagen en worden al onze spullen in Castellane opgeladen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten